Jdi na obsah Jdi na menu
 


Počasí v Egyptě

Sezóna v Egyptě je celoroční. Pro pobytové zájezdy jsou nejlepší měsíce březen až červen, září až začátek prosince. Pokud plánujete cestu za poznáváním památek, bude nejlepší ji podniknout v zimním období (prosinec - začátek/konec února).

Podnebí na severu země má středomořský ráz, charakteristický příjemnými letními teplotami a krátkou zimou. Teploty v létě během dne neprekračují 40°C, noční teploty v zimním období neklasají pod 10°C a dešťové srážky nejsou ničím neobvyklým. Čím více na jih a do centra země se vydáte, tím více se klima mění. Letní teploty stoupají nad 40°C, ubývá srážek (na některých místech ve vnitrozemí mnohdy nezaprší i několik let) a zima je mírnější.

Obrazek

Západ slunce nad mořem po horkém dni

Jak již bylo uvedeno, zimní měsíce jsou ideální pro poznávací zájezdy. V přímořských letoviscích bývají denní teploty mezi 20- 25°C, noční 15°C. Někdy fouká velmi studený vítr. Teplota vody není vyšší než 20°C. Doporučujeme při výběru hotelu vzít v úvahu, zda má hotel v zimním období vytápěné venkovní bazény. Pro pobytové zájezdy v zimním období doporučujeme nejjižnější středisko Marsa Alam.

Pro Egypt jsou charakteristické severní větry vanoucí od Středozemního moře téměř celoročně. Na jaře se objevuje vítr "chamsín". Chamsín znamená v arabštině padesát. Tento vítr vane z vnitrozemí, často s sebou přináší písečné bouře (na pobřeží nejsou tolik intenzivní) a jak již název napovídá, trvá přibližně padesát dní.

Obrazek

Písečná bouře u pyramid - písku neuniknete, budete ho mít i mezi zuby

Do Egypta se můžete vydat i hlavních letních měsících. Výše zmíněný vítr způsobí to, že na pláži téměř ani nebudete vnímat vysoké teploty. Nezapomínejte na opalovací krém s vyšším ochranným faktorem. Jste-li typ, který se špatně opaluje, zvolte faktor 20 a vyšší.

Tabulka teplot vzduchu a vody v jednotlivých měsících (označeny římskými číslicemi)


I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

Teplota vzduchu ºC

22

24

26

28

29

30

33

35

33

30

28

24

Teplota vody ºC

20

20

22

23

23

24

25

26

26

24

23

20