Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celodenní výlet do Luxoru

25. 6. 2007

Celodenní výlet do Luxoru

 

Tento výlet se nekoná ze Sharm el Sheikhu. Z hotelových recepcí se odjíždí v časných ranních hodinách. Policejní konvoj ze Safagy (60 km jižně od Hurghady) vyjíždí v 7.00 hod. Autobusy zde většinou přijedou dříve, seřadí se a vy máte možnost dojít si na toaletu.

 

Obrazek

Seřadiště policejního konvoje v Safáze - příjezdová brána

Další zastávka je zhruba po dvou hodinách u motorestu s možností občerstvení. Za použití toalety se při výletu do Luxoru platí 1 eg. libra. Je dobré mít s sebou drobné.

 

Obrazek

Cestou do Luxoru - neúrodná poušť a hory

Příjezd do Luxoru je kolem 11. hod. Nejdříve projedete okrajovou částí města a budete směrovat dále na jih, kde se 7 km od Luxoru nachází most, po kterém přejete na západní břeh Luxoru – do starověký Théb. V Thébách navštívíte tři památky, a to v pořadí podle programu cestovní kanceláře.


Memnonovy kolosy – jsou dvě sochy, které v dávných dobách stávaly před vstupním pylonem do zádušního chrámu Amenhotepa III. Tento chrám byl zcela zničen, pod nánosy písku se dochovaly pouze základy.

 

 Obrazek

Memnonovy kolosy - severní socha

Před Údolím králů autobus zastaví na parkovišti a vy budete pokračovat cestou kolem parkoviště až na místo, odkud odjíždí malý turistický vláček, který vás doveze před vchod do údolí. V rámci vstupenky, která je v ceně výletu (50 eg. liber), můžete navštívit celkem tři hrobky. Pokud byste měli zájem shlédnout hrobek více, musíte si u vchodu u pokladny zakoupit další vstupenku (opět pro vstup do tří hrobek). V pokladně také můžete zakoupit vstupné do hrobky faraona Tutanchamona (70 eg. liber). Vzhledem k tomu, že veškerý poklad faraona Tutanchamona se nachází ve světových muzeích, v hrobce toho příliš mnoho neuvidíte. Rovněž výzdoba nástěnnými malbami je ve srovnání s ostatními hrobkami skromná, protože se jednalo o panovníka malého významu.U této památky zastavíte na malém parkovišti pouze na několik minut, pořídíte fotografie a odjíždíte dále.

 Obrazek

Údolí králů

Prohlídka Údolí králů trvá zhruba 1 – 1,5 hodiny. Poté vás autobus doveze na parkoviště v Der el Bahri před zádušním chrámem královny Hatšepsut. Toto místo je známo jako jedno z nejteplejších míst na Zeměkouli. V letních měsících zde dosahují teploty ve stínu přes 40 C. V Thébách navštívíte malou dílnu na výrobu alabastru, kde vám místní předvedou ruční zpracování alabastrových váz a jiných dekoračních předmětů s možností zakoupení suvenýrů.

 

 Obrazek

Dér el Bahrí - Zádušní chrám královny Hatšepsut

Po prohlídce západního břehu se dopravíte autobusem ke břehu Nilu, kde přestoupíte na malé motorové čluny, kterými se dostanete na východní břeh Nilu. V této fázi většinou následuje oběd v restauraci (v ceně výletu bez nápojů). Po obědě přichází na řadu prohlídka Karnackého chrámového komplexu. Objekt se z důvodu večerní světelné show zavírá kolem 17. hod. Čas, který zbývá do odjezdu konvoje z Luxoru v 18. hod. strávíte v Institutu papyru, kde vám představí, jak se v dobách faraónů zpracovávaly papyrusové svitky.

Obrazek

Karnak - socha Ramesse II. před druhým pylonem

 

Plánovaný návrat do Hurgady je po 22.30 hod. V restauraci již bude připravena pozdní večeře.