Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celodenní výlet do Káhiry

3. 6. 2007

Celodenní výlet do Káhiry


Na výlet do Káhiry z Hurghady či Sharm El Sheikhu se vyjíždí v pozdních nočních hodinách (z Marsa Alam se vyjíždí před půlnocí). Cesta trvá přibližně 6 hodin, není až tolik náročná, protože se jede převážnou část cesty za tmy, kdy ještě většinou každý spí a snaží se nabrat síly na nový den. Cestou bývá zastávka u motorestu s možností zakoupení občerstvení a toalet. Za použití toalet se na místech, kde se za tímto účelem zastavuje, platí většinou jedna egyptská libra. Je lepší mít připraveny drobné.

Příjezd do Káhiry je v ranních hodinách. Záleží na programu vaší cestovní kanceláře, zda začne program prohlídkou Egyptského muzea či návštěvou pyramidového komplexu. Obě památky se otevírají v 9. hod.

Při vstupu do Egyptského muzea, resp. do zahrady před Muzeem je nutno projít rentgenovou kontrolou, kde bude zkontroláváno, zda s sebou nemáte nějaké ostré či jinak nebezpečné předměty. V zahradě muzea si můžete pořídit několik pěkných fotografií soch, které jsou v ní vystaveny. Poté již váš průvodce vysbírá vaše fotoaparáty a videokamery a vy vcházíte do muzea přes další rentgenovou kontrolu, kde se zjistí, zda nehodláte "propašovat" fotoaparáty do budovy. V muzeu záleží na průvodci, jakým systém prohlídky zvolí. V přízemí jsou jednotlivé exponáty řazeny od nejstarších dob egyptské historie až po dobu nejmladší. V prvním patře určitě budete věnovat zvýšenou pozornost prohlídce pokladu z hrobky faraona Tutanchamona. Obdivovat zde můžete cenné šperky a slavnou zlatou posmrtnou masku.

Obrazek

Budova Egyptského muzea

Vstupné do muzea v hodnotě 50 eg. liber bývá zahrnuto v ceně výletu. Za příplatek 100 eg. liber můžete v horním patře navštívit oddělení, ve kterém se nachází mumie slavných panovníků (např. Ramesse II.).

Po prohlídce muzea, která trvá přibližně dvě hodiny se autobusem vydáte přes řeku Nil na západní břeh Káhiry do čtvrti Giza, kde se nachází pyramidy.

Přesný časový rozvrh samozřejmě záleží na cestovní kanceláři, která výlet pořádá a také na aktuální dopravní situaci v Káhiře, která jak známo často trpí dopravními zácpami v centru. Ve většině případů mezi oběma prohlídkami je na programu oběd nebo návštěva Galerie parfémů či Institutu papyru. Pokud začnete např. obědem, bude později následovat prohlídka Galerie parfému nebo Papyrusového institutu. Oběd je zahrnut v ceně zájezdu, nápoje si připlácíte sami na místě. Cena za nealkoholické nápoje se pohybuje v rozmezí 7 – 10 eg. liber.

Obrazek

Pyramidy v Gíze - vpravo Velká pyramida, vlevo vzadu Chefrenova pyramida

Prohlídka pyramid v Gíze je opět v režii vašeho průvodce. Všichni průvodci zastaví na panoramatické vyhlídce, ze které budete mít pěkný výhled na všechny tři pyramidy. Někteří zastaví na parkovišti před Chefrenovou pyramidou na zhruba 1 hodinu (jiní zastaví okolo půlhodiny u Chefrenovy pyramidy a další půlhodinu u Cheopsovy pyramidy). Je proto dobré se při vjezdu do areálu pyramid od průvodce dovědět, jaký je přesný časový harmonogram. Pokud zastavíte před Cherfrenovou pyramidou, průvodce vám ukáže místo, kde si individuálně můžete zakoupit vstupné do Chefrenovy pyramidy, které stojí 25 eg. liber. Ukáže vám taktéž cestu, kterou se dostanete k muzeu sluneční bárky (extra vstupné ve výši 25 eg. liber) a dále ke vchodu do Velké Cheopsovy pyramidy. Zde se platí vstupné 100 eg. liber. Určitě se průvodce také zeptejte na malou satelitní pyramidu, která se nachází nedaleko muzea sluneční bárky u Velké pyramidy, do které je vstup zdarma.

Obrazek

Muzeum Sluneční bárky

V žádném případě nedoporučujeme vstup do pyramid osobám, které trpí jakýmkoli druhem fóbie. Taktéž při problémech s páteří a klouby není vstup vhodný. V letních měsících musíte mít na paměti, že při vstupu v úzkých prostorech budete mít pocit, že nemůžete dýchat.

Po prohlídce pyramid vás autobus odveze dále ke Sfinze, kde po vás budou požadovat vstupenku, která je platná pro oblast Gízy, stojí 50 eg. liber a dostanete ji od svého průvodce. U Sfingy budete mít zhruba půl hodiny času projít chrámem a pořídit pěkné fotografie.

Obrazek

Velká Sfinga

V programech cestovních kanceláří bývá, jak jsme již uvedli, návštěva Institutu papyru, kde vám představí, jak se v dávných dobách zpracovávaly papyrové svitky. Vy budete mít také možnost si některé originální papyrusy zakoupit. V Galerii parfémů vám obchodníci představí, jak se získavají vonné esence, které jsou základem známým značek parfémů. Taktéž tady budete mít možnost nákupu. Jak papyrusy, tak i vonné esence a oleje jsou vysoké kvality, čemuž odpovídá také vyšší cena. Obchodníci se vám budou snažit prodat co nejvíce. Čas, který v těchto obchodech strávíte, závisí nejen na vašem průvodci, který pokud je jen trochu šikovný, může obchodníky trochu usměrnit v nabízení celé kolekce zboží, ale také na vás, průvodci totiž vždy odchází, až když odejde poslední klient.

Na zpáteční cestu do svých hotelů se vydáte mezi 17. až 18 hod.. Na místo přijedete mezi 22. hod. a půlnocí. V hotelové restauraci na vás budou čekat s pozdní večeří.